Nöralterapi, vücudun kendi otonomik sinir sistemi kullanılarak yapılan bir regülasyon tedavisi yöntemidir.
Sağlıklı bir kişinin vücudu otomatik olarak doğru çalışır. Vücut iç ve dış değişikliklere karşı en kısa zamanda ve en az enerji kullanarak bu düzeni korumaya çalışır biz buna regülasyon kapasitesi diyoruz. Regülasyonun sürdürülmesinde gösterilen sürekli çaba, tüm organ, kas, sinir, bağ dokusu ve deri şebekelerinin olumsuz uyarılardan uzak kalmasını sağlar. Regülasyon kapasitesi iç ve dıştan gelen uyarılarla başa çıkamadığı ve kapasitenin aşıldığı durumlarda hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlar ve bu hastalık belirtileri de genelde o organın segment yansıması olan kasta ağrı ve ciltte değişiklik olarak karşımıza çıkar.
Nöralterapi yaklaşımı, iyi bir fizik muayene yaparak regülasyon kapasitesi bozulmuş olan organın segmentini tespit edip, o segmente ve gerekli olursa bozucu alanlara düşük doz lokal anestezik ( procain – lidocain ) enjeksiyonu yapmaktır.
Vücut regülasyonu vejetatif sinir sistemi denilen parasempatik ve sempatik sinirlerle otomatik olarak sağlanır. Parasempatik ve sempatik sistem birbirine zıt olarak çalışan, çoğunlukla aynı hedefleri uyaran ancak farklı aracı maddeler kullanan sistemlerdir. Çok kısıtlı işlevlerde ortak olarak çalışırlar. Bu sistem özellikle bağ dokusu dediğimiz ve tüm organların etrafını saran yapıda işlevseldir.
Bağ dokusu tüm organların madde alışverişinin yapıldığı yerdir. Doku için gerekli olan; oksijen, amino asidler, vitaminler, şeker ve mineraller damar sistemi ile getirilip bu aralığa bırakılır ve buradan organın hücresi tarafından alınarak kullanılır. Organın ürettiği atık maddelerde hücre tarafından yine bu aralığa bırakılır. Toplardamar ve lenf sistemi ile vücuttan atılır. Bağ dokusu yıllar içerisinde almış olduğumuz ve vücuttan atamadığımız, ağır metaller, gıda takviyeleri, ilaç metabolizması atıkları vs. gibi maddelerle kirlendikçe damar ile doku arasındaki madde alışverişi bozulmaya başlar ve bunun sonucu gelişen asidoz hastalıklarının temelini oluşturur.
Nöralterapi yaklaşımı ile bu aralığa yapılacak olan lokal anestezik bu bölgedeki sempatik sinir sistemini bloke ederek, damar sistemini genişletir. Böylece daha çok oksijenin gelmesini sağlarken aynı zamanda atık maddelerinde hem damar hemde lenf sistemiyle ortamdan uzaklaştırılmasına katkı sağlar. Asidoz düzelerek organ normal ritmine geri döner. Bu nedenle nöralterapi ile yapılan lokal uygulama, sadece bölgesel olarak ağrıyı kesmekle kalmaz aynı zamanda sistemik etki göstererek regülasyonu sağlar. Böylece daha uzun süreli ve kalıcı etkileri ortaya çıkmış olur.
Sonuç olarak nöralterapi, vücudun belli bölgelerine yapılan düşük doz procain veya lidocain enjeksiyonu ile lokal olarak ağrıyı tedavi etmek yanında, vücut regülasyonunu düzenleyerek sistemik olarak olayı kökten ve kalıcı olarak çözme sanatıdır.